Vanaf 12 jaar

Publicatie: 2005

Uitgeverij Callenbach

Omslagillustratie:
Kees van Scherpenzeel

ISBN: 90-266-1287-7

NUR: 242/284

Bijzonderheid:

"Ontsnapping uit Srebrenica" wordt vermeld in de canon der Nederlandse geschiedenis in het venster over Srebrenica!

Ontsnapping uit Srebrenica

Dragan is vijftien jaar en woont met zijn ouders, broertje en zusjes in Tuzla. Als het daar te gevaarlijk wordt, vluchten ze naar Srebrenica.

Op 11 juli 1995 valt Srebrenica in handen van de Serviërs. De Servische soldaten scheiden de mannen van de vrouwen en kinderen. Dragan wordt in een vrachtauto gestopt. Hij weet wat hem te wachten staat. Maar hij ontsnapt op een bijzonder wijze aan de executie.

Hij ontmoet Oric, een moslimcommandant, en samen proberen ze uit handen van de Serviërs te blijven. Nadat Dragan uiteindelijk Tuzla, zijn geboortestad , heeft bereikt, gaat hij op zoek naar zijn familie en Adja, zijn vriendin.

Zijn zoektocht leidt hem naar Nederland. Hij komt eerst in een asielzoekerscentrum terecht, later in de gevangenis. Terwijl hij vastzit, beleeft hij zijn ontsnapping uit Srebrenica opnieuw, als in een droom. Als hij vrijkomt, is er groot nieuws voor hem.

geluidsfragment

Recensies

Uit het Nederlands Dagblad : Ontsnapping uit Srebrenica is een triest boek. Het laat zien hoe verschrikkelijk oorlog is. Over de oorlog in Bosnië wordt nog steeds veel gesproken. Dat komt ook omdat Nederlandse soldaten de moslims moesten beschermen. Na het lezen van dit boek weet je er veel meer van.