Vanaf 12 jaar

Publicatie: april 2008

Tweede druk: september 2009

Uitgeverij Callenbach

Omslagillustratie:
Kees van Scherpenzeel

ISBN: 978-90-266-1486-6

NUR: 284/285

Ook verkrijgbaar ale E-boek!
Je kunt bijvoorbeeld downloaden via de site va de Bruna

Schaduwmeisje

Marieke Zuiderveen is twaalf jaar als haar moeder overlijdt. Nadat ze samen met haar vader haar dertiende verjaardag heeft gevierd, vertrekt deze weer naar Afghanistan. Hij is beroepsmilitair. Hij heeft geregeld dat de tante van Marieke (Astrid) bij haar komt wonen, samen met haar dochter Talita en Marvin.

Floor is Marieke's hartsvriendin. Het is een gevoelig en niet weerbaar meisje, met als gevolg dat ze veel gepest wordt. Ook van haar alleenstaande moeder krijgt ze weinig steun. Integendeel. Floor wordt door haar verwaarloosd. Peter, een Atheneum leerling van dezelfde school maar die geen zin meer in studeren heeft, zoekt contact met Floor. Hij maakt afspraakjes, geeft haar cadeautjes en palmt Floor steeds meer voor zich in. Floor zelf is blij met deze aandacht en wordt hevig verliefd op hem. Marieke en Marvin vragen zich af, samen met Astrid, of Peter's bedoelingen wel oprecht zijn. Als ze horen dat Peter voor een drugsdealer werkt en dat hij plotseling met Floor wil afreizen, nemen ze maatregelen en worden school en ouders er bij betrokken. Er volgt een zenuwslopende confrontatieā€¦

geluidsfragment

Recensies

Recensie uit "Groepsgewijs lezen voor het VMBO 2009/2010":
Floor, de beste vriendin van Marieke (13), woont alleen bij haar moeder, die haar erg verwaarloost. Als Floor aandacht en cadeaus gaat krijgen van Peter, laat ze zich helemaal inpalmen. Ze wordt verliefd op hem en ze besluit zelfs van school af te gaan als Peter haar een toneelopleiding aanbiedt. Marieke schakelt school in, haar tante en de moeder van Floor, om haar tot inkeer te brengen. Dit boek is uiterst actueel en beschrijft op een indringende manier hoe kwetsbare tieners kunnen ontsporen en gemanipuleerd worden. De auteur schrijft in hedendaags taalgebruik over de leefwereld van tieners, over school, eenoudergezinnen, stappen en chatten, waardoor het verhaal voor hen heel herkenbaar en toegankelijk is. De spanningsboog blijft tot het einde in tact.

J.W. van Meerten-Hakvoort (Bruna): "Dit boek is uiterst actueel en beschrijft op een indringende manier hoe kwetsbare tieners kunnen ontsporen en gemanipuleerd worden. De auteur schrijft in hedendaags taalgebruik over de leefwereld van tieners, over school, eenoudergezinnen, stappen en chatten, waardoor het verhaal voor hen heel herkenbaar en toegankelijk is. De spanningsboog blijft tot het einde in tact."